Tips från coachen

Om man pratar med en kund som har cancer säg ALDRIG, ALDRIG krya på dig...
Och speceillt inte om kunden annars är mycket deperimread och svarar:
"Ja om det bara kunde vara så att cancer inte bara hade en utväg så..." Clever!!

Har förövrigt lite halvont i magen, pissigt.. Känner på mig att denna tag kommer bli tuff
10 timmars dag på sykes, en liten rast och sedan ska det jobbas på folkan. Segt men man kanske
får en peng, och det är välbehövligt!

Jag känner i hela mig att jag är så lycklig och att jag vill göra så mycket, jag har lust att åka skidor i skogen och bara mysa, ut på en is och pimpla och grilla korv eller ta en ritkig långpromenad med choklad, åka til falteruet och kolla på renar, eller åka på en kryssning till åbo. Det är mycket mycket som kretsar i min hjärna och jag vet inte vad för sak utav allt detta.. Och vilket jag har tid och råd med!!

Förra året då en annan jobbade som en tok på kontot fick man 3 kg godis... tack men nej tack.
detta år när helene inte jobbar röven av sig men kommer in en sväng har alla anställda på samsung fått en varsin
mp3 spelare, K3, 2gb. Jag vill också ha, vill vill vill!!
Marianne som har nyckeln till skåpet där alla ligger har semester och de ska delas ut efter nyår, jag hoppas att de inte tänker på att jag har varit tjänstledig och bara lämnar ut en åt mig med..
Har förövrigt kanske lyckats gnåla åt mig en samsung munktröja... Jag älskar munktröjor.. eller ja allt förutom då den blir nopprig innuti och kort i armarna och så ser man ut som en hårboll om man kramat på hundarna, men annars då är det kanon =)

Nu väntar desklunch och ciabata med salami och brie!
Over ut

Ikea, jul och party

I kördags bar det av till Ikea efter en tuff skol vecka med tentor och uppsatser.
Sandra, magnus, matti och jag tog oss en visit på Ikea för att inhandla ett makeover till sovrummet.. Så
ny byrå och sängben och en skit snygg tygbit till en tavla så att igår ägnade man dagen åt att skruva byrå vilken resulterade i blåsor i mina händer och små skavanker här och där.. men en mycket fint och sensuellt sovrumm =)

Julen är över och det är lika skönt och tråkigt som alltid. Moster och gubbe åkte hem igår hos mormor blev stjutsad på stor sveg. Så nu är det lugna gatan.
Fick mycket fint i julklapp.. en mycket härlig pyjamas, ett efterlängtad underställ, skid vantar och mycket annat.
Men maten, maten är det man igentligen l'ängtar till har jag förstått på senare år, men konekvenseran efter att ha ätigt en eller 5 köttbullar förmycket är inte lika efterlängtade. Måste ut och gå.. Matti tyckte att jag såg hög gravid ut igår så nu är det motion som gäller..

Jag börjde dagen med att gå till jobbet och det var jag hyfsad motoverad till med tanke på att det stod 5+ på termometern... Men ack så fel jag hade, det blåser som attingen ute!!
Måste nog be matti om like pick up sedan =)

Juldagen var som vanligt en fest man ser framemot aldeles för mycket och där är (även fast att man altid tror att det ska vara roligare) inte det.. Jag har tappat sugen för drickadet och det känns skönt, jag gillar att ta det lugnt och vara i en stuga och mysa med ett glas vin och på dagen sitta och pimpla, åka skoter eller hugga ved.. =)
Men jag ska dra ihop ett exotiskt party i Uppsala snarast, dock inte denna månad för jag är black.. men nästa!

Tackar mina vänner för en toppen afton och jag tackar alla mina nära och kära för att ha fulländat min jul..
Tack!!

seriösa

Tönka sig vad alla är seriösa i sina bloggar.. skriver vad dem gjort dag för dag, det ska jag med har jag bestämt mig för.

06:30, efter en knalig sömn tillsammans med min ny opererade hund öppnar pappa dörren
-" klip upp, vi ska åka nu"
mummel mummel, åker ner på sveg och fräschar upp sig lite.
08:15 bussen till Ljusdal lämar sveg, fick mig ett så härligt skratt åt två döingar på bussen.
Sur tant: Jag firar inte jul det är överreklamerat, tråkigt och hemskt
Glad tant; skrattar som bessatt när hon kliver på och frågar om det är rallykalle som ska köra idag, skrattar sig vidare till första parkett.. och säger
-" om jag inte viste vilken buss jag skulle med skulle jag ju kunna kolla om du var med" och brister ut i skratt
Sur tant: -" om inte du läggr av nu så säger jag åt busschaffören att slänga av dig på raksträckan mellan vänsjö och kårböle, den är tre kilometer lång, för det har jag och ove (buss chafför) mätt up.
Glad tant: sur och är tyst resten av vägen.

helene slocknar som en lill unge på bussen, varefter
busschaffören frågar om jag sovigt gott när jag klev av haha
10:15 tåget avgår, pluggar kemi, anländer till gävle 12:00 och tåget är försenat skit tänkte jag, jag sa åt linda att vänta på mig utanför stationen så skulle vi stressa tillsammans till tentan.

13:00 kommer jag, och 1:15 börjar vi.. bara jag och linda som är sena och vi går in och efter 1 timmer är jag färdig.
Drar och kollar facket, inser att mina inlämingsuppgifter är åt helvete fel och har fått rest. Fixar det och tar bussen hem.

Går en sväng på stan och hittade en skit snygg stuvbit som jag ska göra en tavla av.. Nu är det operation sovrum, och mattis säng ska stylas.. =)
Imorgondagen är det torvredovisning och sen går tåget norröver 16:00.. åker min sweety från ljusdal.

Har dåligt samvete efter mitt kolabakande igår.. jag är inte mänsklig 15 kolor på 10minuter, jag är en vandrade godis ätare. blir en spring tur nu tjo hej.

London

Två  av mina kära vänner har varit i London och en är "eventuellt" på väg.. Känns konstigt, borde det inte vara självklart för mig att redan ha varit där, med tanke på att mor kommer därifrån.. Eller en bit utanför.

Mormor bodde många år i England där hon fan min morfar (Leslie Drury), det var en sommar natt och mormor och hennes kära väninna Anna Greta skulle ut på dans, hon fick syn på en "mycket ung och stilig karl" som spelade saxofon i bandet. Och därav kom det sig.. de träffades mycket där, och mormor som var aupair (stavas det så?) på den tiden var stormförtjust i landet. Hon tog bla körkort i London som på den tiden kostade 14 kr och hon fick se sin första TVi england. Hon var på bio och kollade på "borta med vinden" som hon än idag kollar på med jämna mellanrum.
Mormor och Morfar flydde landet från Morfars ex som var katolik och vägrade gå med på skilsmässa.
De flydde på motorcykel och på den tiden var det omordernt med hjälm och boots så mormor åkte i högklackat och utan hjälm. De åkte över frankrike och tyskland och aldrig har det varit så dåligt väder som just denna vecka.
det spöregnade hela vägen och de fick övernatta på en bondgård i Tyskland och efter det hade de lite brevkontakt.

Min mormors mor (ester) ägde på den tiden en bad och spa anläggning i södertälje (södertäljes havsbad) så att dit fick det bära av. De hälsade på hennes mor och Morfar blev "godkänd". 

De åkte tillbaka till Englad igen efter ett tag och skaffade där tre barn (Yvonne, Jaquline och Dawn) och åkte denna gången tillbaka med bil och hade tyvärr inte plats för deras underbara hund som de gav iväg till grannen.
Sedan fick Morfar jobb som engelska lärare på Södra skolan i Sveg och Mormor jobbade i kök.

Tänk om min mormor och morfar aldrig träffats, eller om de inte kommigt över till sverige, hade jag bott i england då? Ja tänk vad det vart tillslut.. Här sitter man blivande biolog (eller det är väl åtminstode vad man tror)
Intressant med historia.. Satt även och pratade med Farmor i luren häromdagen och vi pratade om hur hon hade det när hon var liten och firade jul på deras stora bondgård, alla förberedelser.. Mysigt!!!

Och har precist lurat matti.. Han är lite sugen på att handla hus och bad mig kolla upp nummret, så berättade Linda (en klasskamrat) för mig om ett riktigt roligt aprilskämt ang telefonnummer och ringa.
Så jag sa åt matti att det stod i anonsen att killen hette Björn och gav honom telefon nummer Haha
till skansen.. Matti ringde glad i hågen och fick telefonsvar.. "Du har komigt till skansen."....Matti blev plutt! :D Jag tyckte att det var kul....

Nej nej, kemitenta i morgon dagen.. Urk

Miljöresan

Hittade en mycket intressant Uppsats som jag skrev när jag gick gymnasiet.
Och när man läser hur jag spåde framtiden så blir man ju rädd =)

Idag


Då jag var liten gick jag på en skola i Älvros, 1996-1997 vann vi och blev Sveriges miljövänligaste skola.

Vi ändvände inget klorblekt papper, komposterade, hade sopsortering och vår kokerska tillagade mat på skolan. Potatisen vi fick var det vi själva som satt och plockade.

Så jag har hela min uppväxt tänkt på det mina lärare i Älvros sa:

- "Tänkt på miljön." 


Hemma hos oss så värmer vi upp vårat hus med hjälp utav vattenkraft, det är en utav de förnyelsebara energierna. Vi har en kompost och sen har vi pappersåtervinning. Men det finns otroligt mycket mer man kan göra i hemmet för att förbättra den globala miljön. Men det är latheten hos oss människor som spelar in.


Vi åker till och från vårat jobb med vår bil som släpper ut svavel och kväveoxider, även industrier släpper ut mycket farliga oxider.

När dessa når molnen så binds de med vattnet och bildar då en syra. När detta regnar ner på marken frigörs aluminiumjoner som leds ut i vattnen och bildar ett slags gel som sätter sig för fiskens gälar. Om vi människor inte får i vårat behov av proteiner så kan det påverka vårat immunförsvar och om detta försämras så kan eventuella epidemier få lättare att angripa oss människor.


Vårat städiga prat om ozonlagret kan ingen undgå att höra, senast i förra veckan hörde jag att ozonlagret höll på att återhämta sig från alla utsläpp av CFC- föreningar som ständigt bryter ner ozonlagret. En CFC-förening kan vara freon, det som användes i stora mängder förr för att hålla exempelvis kylskåp kalla.

Man vet ju inte om man ska tro på regeringen, det kan ju vara en metod från deras sida att tysta ner debatterna om den stora ozonhålet över polarområdena.


Den ökande flygtrafiken som är ett resultat av den ökade befolkningen är ett stort bekymmer för både marknära och icke marknära ozon.

Ozon är det ända skydd vi har emot de skadliga UV ljuset som solen producerar, om ozonlagret minskar, kommer risken för hudcancer öka markant.



Idag använder många hem sig utav ved och oljepannor, när vi eldar detta så avges farliga gifter (kondenserade bensenringar) som lätt reagerar med vattnet i luften. Dessa gifter framkallar cancer.

Så länge man konsumerar lika mycket som man förbrukar så bidrar man inte till något nettotillskott av koldioxid. Det betyder att det inte bidrar till något ökad växthus effekt. Detta gäller skogsindustrin i Sverige, men inte oljan någon stans i världen.


En ökad växthus effekt ger ett mycket värmare klimat på jorden, våra isar skulle så småningom smälta.

Om detta skulle ske, så har djuren som bor i litoralen svårt att anpassa sig till ett liv i enbart vatten, även djur om befinner sig på ett exakt djup för att få lagom med sol skulle ha svårt att överleva. Detta är vara några utav de djur och växter som kommer till skada om växthuseffekten ökar.

Alla djuren ingår i en näringskedja, om en art skulle dö ut blir de övriga drabbade, och som det alltid är överlever vissa djur på andras bekostnad.

Vissa djur har ingen chans att anpassa sig. För att ett djur skall hinna anpassa sig krävs en lång tidsperiod så att en mutation hinner ske, den bäst anpassade överlever.


Man kan i kvällstidningar läsa om N5H1 (fågelinfluensan) detta virus har idag dödat ett tjugotal människor, framförallt i sydost Asien där fåglarnas flyttväg når sitt slut.

Viruset smittar då en tam fågel kommer i kontakt med avföringen från en vild fågel.

Om detta sker kan den tame fågeln som vi människor kommer i kontakt med få H5N1.

För att viruset skall kunna smitta till oss människor måste mutationer ske tills att viruset har blivigt så effektivt att de kan påverka oss människor.

Men om försurningarna fortsätter och slår ut fiskarna, får vi inte vårat proteintillskott och får sämre immunförsvar. Då kanske H5N1 har lättare att angripa oss.



Om tio år


I takt med att befolkningen ökar så använder vi fler bilar till transporter, även industrierna måste producera efter efterfrågan. Fler utsläpp är lika med mer koldioxidutsläpp. Detta leder som tidigare nämnt till ökad växthuseffekt.

Man har nämligen funnit enorma oljeresurser i Afghanistan så att bilar men bensindrivna motorer används fortfarande lika flitigt som för tio tjugo år sedan.


Idag tio år senare då jag kollar på termometern så ser jag det att i mars är temperaturen 3-4 grader utöver det vanliga (vilket det brukar ligga på året runt). Igår när jag var ute och åkte skidor i det närliggande fjället så tänkte jag på det att det var kalt på vissa ställen. Att det är kalt redan i mars är ovanligt, men det måste ha och göra med den ökade växthus effekten. Snön skall inte försvinna redan i mars, och snö mängden är tre tiondelar mindre än vanligt.

Jag lägger även märke till att tallen och granen har letat sig upp en bit på fjället.


På hösten och våren regnar det nästan konstant, och detta leder till att en minskad halthalt i haven. När salthalten i haven minskar har djur och väster så som blåstången svårt att anpassa sig, då den kommer för långt ner i vattnet får den inte det ljus den behöver och fotosyntesen fungerar inte som den ska. Blåstången är en nyckel art (har stor betydelse för andra djurs levnede)

Detta är konsekvenserna av ett varmare klimat. Avdunstningen ur hav och sjöar  är större en tidigare, lika mycket som kommer upp måste komma ner.

Naturkatastrofer så som orkaner bildas lättare då det blir kondensation av vatten, och detta dödar fler tusen varje år.


Ozonlagret har men hjälp av olika klimatkonventioner minskats, då de hela tiden sen 2000 satt mål för de flesta länderna runt om i välden. Ännu finns spår kvar men det är betydligt tjockare än för 15 år sedan.


Då befolkningen ökat så har även efterfrågan på allt ökat. En utav de är efterfrågan på kyckling och ägg på middagsbordet. De fattiga ser en lösning och börjar avla höns. Det är lust dessa förhållanden som maximerar risken för att ett virus som H5N1 skall trivas och sprida sig. Då många höns är samlade under ett och samma tak, om en utav dessa fåglar skulle lida av H5N1 och bajsar kommer snart bonden och ger hönsen mat. Maten hamnar i avföringen och en annan höna äter. Snart är hela höns farmen smittad och dör så småningom.


Så att fågelinfluensan har tagit nya tag, och återkommigt. Viruset är nu mer reaktivt och har muterats så att det kan smitta mellan höna och människa eller från höna till tamdjur och därifrån vidare till människan.

Dem har funnit det första fall då H5N1 smittat från människa till människa, även kallat pandemi. Hur kraftigt den kommer att bryta ut är det ingen i dags läget som vet, men att det kommer bli värre än förra gången 2005 är vi alla enade om.

Men letar febrilt efter ett botemedel, det som läkemedelsbolagen gick ut med 2005 var inte bra nog. Vi behöver ett skydd!


Efter tjugo år


En tredjedel av världsbefolkningen har dött i fågelinfluensan. För två år sedan hittade man ett botemedel, det var en buske i Tanzania. Den har tidigare varit utrotningshotad. Trädet innehåll en mycket speciell svamp som läkarna kunde framställa botemedlet av.

Jag hoppas att människorna öppnade ögonen, det är vi själva som förorsakat att denna svamp bara finns på ett enda ställe. Om vi inte hade avverkat så mycket skog, så att busken fick för mycket sol och vandrade längre i i skogen så hade vi kanske haft botemedlet innan en tredjedel av våra vänner dog.


Oljan har börjat ta slut, det finns ytterst få resurser kvar och man borrar överallt i ökenländerna.

Ford har kommigt med en miljövänligare bilmotor, denna går på solkraft givetvis har forskare utvecklat en solcell som kan lagra energi i upp till 30 dagar för att den skall bli så effektiv som möjligt. Ett enormt framsteg för forskarna, dessa solceller hade det funnits ritningar på i upp till 20 år tillbaka på. Men så länge det fanns bensin att driva bilarna med så tjänade de som kommigt på med denna iden inte tillräckligt mycket så att de har bara väntat på att den ska ta slut så att de tjänar den maximala summan på sina idéer. För att som alla vet handlar det hela tiden om att tjäna så mycket pengar som möjligt.


Samtidigt som de dött så pass mycket folk så har många industrier gått i konkurs och antalet bilar som ändvänds har minskat markant. Utsläppen av allt har minskat jämsmed befolknings antalet.

Antalet fiskar i sjöar har minskat pga. försurningarna men man har varit mån om att bevara alla arter i mindre eller större kolonier. Jag är glad åt att det finns folk som verkligen bryr sig om naturen och sätter sitt liv åt den. Så länge inte befolkningen ökar igen så tror jag att vi kommer att klara oss ifrån de miljöproblem som vi haft tidigare.

Men man bör ägna en tanke åt: Ingenting försvinner.


Idag lever jag i Ytterberg, jag har nyss flyttat hit igen från att ha bott 2 år i Australien där jag jobbat med miljöfrågor utav dess alla slag. Jag har varit med och borrat efter tidigare miljöförändringar i Antarktis. Det är otroligt hur tydligt man kan se dem. Värst är det runt 1980 då industrierna hade som största utsläpp.   

Jag har skaffat solceller och börjat källsortera noggrant. Jag vill påverka miljön, få andra att öppna ögonen. Vi människor har den förmågan att om något inte drabbar den personligen så är det inte akut.


Sammanfattning


Jag tror på en förbättrad miljö, mer omtanke och mindre föroreningar.

Bara det att vi inte blir för många som ska dela på planeten jorden så ska nog allt gå bra.

Det som en gång gjorts kommer alltid att finnas kvar, men som man säger:

Man lär sig alltid av sina misstag!






Av: Helene Andersson NvNa3

Skriven 18-05-06


Wallmans Kalsonger

I fredags bar det av emot Sundsvall och södra berget, i bussen bjöds det på öl ochcider, godis och öl-korv...
Alla blev lite smått små berusad och det blev förfest i en litet hotellrum med 20 pers..
In och tog åt oss av den goda maten, och showen började. Vilket underbart gäng, jeeses vad jag skrattade.. De spelade låtar som var av mitt slag och en liten refräng i micken blev det innan det var slut.

Våning ett: Dans
Våning tre: Disco / karra
Upp, ner, upp, ner..
När kvällen börjar lida mot sitt slut var det inte mpnga tappra kvar: Helene (jag), Mats och Manne, så varför inte ta en taxi ner på byn, i bara skjortan och strumpbyxor och utan en tanke på vare sig legg eller pengar.
Jag hade inget legg och manne hade betalat in 3 pers.. sur... åt på kebab baren.
Mats försökte ragga åk hem, men de om varit eller sett hotellet södra berget förstår att det är ingen väg man åker frivilligt.. Så att det var till att frysa arslet av sig ute och vänta.

Hade på fylan och villan försökt fått igång mattis telefon, utan att ens ha den minsta aning och vad karln har för pin kod... lyckades att fixa ett snyggt PUK lås. Gissa vem som började morgonen med en lite utskällning!?
Jag fick väl vad jag förstjänade är jag rädd =)

40 fyllehundar satte sig i bussen lördag morgon och vi styrde vår kosa emot IKEA..alla killar var måttligt sugen på ikea så busschauffören offrade sig för att köra alla män till jula. Lugnt och skönt gick jag runt oh inhandlade mina julklappar.. Matti tog en sväng förbi telia och fick telefonen upplåst kostnadsfritt så nu var han glad igen!
Mycket lyckad resa, tackar än en gång Roger och Eva och alla andra för extremt trevligt sällskap...
stressade hem och jobbade på folkan igår, skönt nog stängd i tidigare. Gött med lite pening, nu blir det en fin julklapp åt matti, ska bara hitta den rätta först =)

Tack för uppmärksamheten


Fyrklöver

Jag är en människa som tror på övernaturliga ting, och att saker som händer en är ment att hända.
När jag började skolan gick allt skit, matte tentan funkade inte och allt var bara allmänt svårt.
och så i julas fick jag en lycko fyrklöver av mitt hjärta, som man ska ha på et armband och ända sedan jag fick den så har jag varit så himla glad! Alla tentor jag gjort efter den har jag klarat och detta låter helt sjukt men det har hänt mig nu kanske 3-4 ggr att jag ska gå någon stans och jag passerar kanske 10 "grön/röda" solpar (ni vet vad jag menar) och då har dem innan jag ens hunnigt trycka på knappen slagit om till grön och då inte bara en utan varenda en jag har gått förbi.. det  var precist som i "the truman show "när han ska köra bil och det blir en grön våg.
      Jag är fast besluten att det är armbandet som gör det, därför tar jag aldrig av mig det. Eller så kan det helt ekelt vara så att jag inbildar mig att det är den som gör det och så länge jag inbildar mig det så "håller" lyckan.. Märkligt!
  och vad leder oss detta resonemanget in på!? Jo jag klarade en tenta och det var på löken. 9 rätt G, helene klatchar 9 rätt göttemos! =)
  Idag fick jag stjuts av Linda hem, en tjej jag umgås mycket med på skolan.. Men hon var så konstigtle hela dagen så efter ett tag fick hon ur sig vad det var: fortkörning minst 1000:-.. vilken pers.

Nu sitter jag och väntar på att min köttfärsås ska bli ready, den ör i ugnen och tinar upp sig.. mums..
sen vad ska jag göra sen!? Jo då fär jag hem.. Kanske åka lite skiing i morgon? Nån som vill me?

Lite halv avundsjuk på Linda och Sonja som ska på Idol på fredag.. jag hade följt om jag inte skulle till sundsvall =/

/gobaj 

kemi dugga

Ja så idag har man då fått göra sin första prövning i Organ kemi.. känns spännande. Såg att facit kommigt ut på hemsidan och försökte rätta.. jag fick de svar jag kommer ihåg till 19,5 men man ska ha 20.. hoppas :P

I helgen har det snöat som aldrig förr, vi i familjen var till Sundsvall och julshoppade.. Tänkte att jag skulle passa på att köpa all julklappar men icke, en blev det.. Och sen handlades resten på ikea och det var bara saker till MIG!
och på vägen hem låg det en dm oplogad snö på roaden.. vägen ytterhogdal- Ånge inte ofta traffikerad, ingen väg jag skulle vilja åka av på ush!

Min förskyldning har släppt nu iaf, helt överlycklig.. sitter och diggar till magnus ugglas nya skiva "pärlor åt svinen".. den mannen kan konsten att skriva texter med handling.. "Aldrig mera jumbojet till puket".
Ägnar en tanke åt Lill linda som är ensam i en stuga i Norge och jobbar arshlet av sig med nått stolpskott som inte kan köra bil (linda fick sätta sig i förarsätet och få loss bilen, efter en fastkörning.. GIRLPOWER).

Jag har så mycket sprudlande julkänslor i min kropp.. I helgen julpyntade jag hemma i sveg och idag är det här i uppsala, är verkligen glad att jag fått lite porslins tomtar genom åren som man dock inte var så glad över när man var mindre, men utan dem hade jag inget att sätta upp.

Nu ni gott folk ska jag skriva en uppsats om torv.. nån som är avundsjuk!??