Miljöresan

Hittade en mycket intressant Uppsats som jag skrev när jag gick gymnasiet.
Och när man läser hur jag spåde framtiden så blir man ju rädd =)

Idag


Då jag var liten gick jag på en skola i Älvros, 1996-1997 vann vi och blev Sveriges miljövänligaste skola.

Vi ändvände inget klorblekt papper, komposterade, hade sopsortering och vår kokerska tillagade mat på skolan. Potatisen vi fick var det vi själva som satt och plockade.

Så jag har hela min uppväxt tänkt på det mina lärare i Älvros sa:

- "Tänkt på miljön." 


Hemma hos oss så värmer vi upp vårat hus med hjälp utav vattenkraft, det är en utav de förnyelsebara energierna. Vi har en kompost och sen har vi pappersåtervinning. Men det finns otroligt mycket mer man kan göra i hemmet för att förbättra den globala miljön. Men det är latheten hos oss människor som spelar in.


Vi åker till och från vårat jobb med vår bil som släpper ut svavel och kväveoxider, även industrier släpper ut mycket farliga oxider.

När dessa når molnen så binds de med vattnet och bildar då en syra. När detta regnar ner på marken frigörs aluminiumjoner som leds ut i vattnen och bildar ett slags gel som sätter sig för fiskens gälar. Om vi människor inte får i vårat behov av proteiner så kan det påverka vårat immunförsvar och om detta försämras så kan eventuella epidemier få lättare att angripa oss människor.


Vårat städiga prat om ozonlagret kan ingen undgå att höra, senast i förra veckan hörde jag att ozonlagret höll på att återhämta sig från alla utsläpp av CFC- föreningar som ständigt bryter ner ozonlagret. En CFC-förening kan vara freon, det som användes i stora mängder förr för att hålla exempelvis kylskåp kalla.

Man vet ju inte om man ska tro på regeringen, det kan ju vara en metod från deras sida att tysta ner debatterna om den stora ozonhålet över polarområdena.


Den ökande flygtrafiken som är ett resultat av den ökade befolkningen är ett stort bekymmer för både marknära och icke marknära ozon.

Ozon är det ända skydd vi har emot de skadliga UV ljuset som solen producerar, om ozonlagret minskar, kommer risken för hudcancer öka markant.



Idag använder många hem sig utav ved och oljepannor, när vi eldar detta så avges farliga gifter (kondenserade bensenringar) som lätt reagerar med vattnet i luften. Dessa gifter framkallar cancer.

Så länge man konsumerar lika mycket som man förbrukar så bidrar man inte till något nettotillskott av koldioxid. Det betyder att det inte bidrar till något ökad växthus effekt. Detta gäller skogsindustrin i Sverige, men inte oljan någon stans i världen.


En ökad växthus effekt ger ett mycket värmare klimat på jorden, våra isar skulle så småningom smälta.

Om detta skulle ske, så har djuren som bor i litoralen svårt att anpassa sig till ett liv i enbart vatten, även djur om befinner sig på ett exakt djup för att få lagom med sol skulle ha svårt att överleva. Detta är vara några utav de djur och växter som kommer till skada om växthuseffekten ökar.

Alla djuren ingår i en näringskedja, om en art skulle dö ut blir de övriga drabbade, och som det alltid är överlever vissa djur på andras bekostnad.

Vissa djur har ingen chans att anpassa sig. För att ett djur skall hinna anpassa sig krävs en lång tidsperiod så att en mutation hinner ske, den bäst anpassade överlever.


Man kan i kvällstidningar läsa om N5H1 (fågelinfluensan) detta virus har idag dödat ett tjugotal människor, framförallt i sydost Asien där fåglarnas flyttväg når sitt slut.

Viruset smittar då en tam fågel kommer i kontakt med avföringen från en vild fågel.

Om detta sker kan den tame fågeln som vi människor kommer i kontakt med få H5N1.

För att viruset skall kunna smitta till oss människor måste mutationer ske tills att viruset har blivigt så effektivt att de kan påverka oss människor.

Men om försurningarna fortsätter och slår ut fiskarna, får vi inte vårat proteintillskott och får sämre immunförsvar. Då kanske H5N1 har lättare att angripa oss.



Om tio år


I takt med att befolkningen ökar så använder vi fler bilar till transporter, även industrierna måste producera efter efterfrågan. Fler utsläpp är lika med mer koldioxidutsläpp. Detta leder som tidigare nämnt till ökad växthuseffekt.

Man har nämligen funnit enorma oljeresurser i Afghanistan så att bilar men bensindrivna motorer används fortfarande lika flitigt som för tio tjugo år sedan.


Idag tio år senare då jag kollar på termometern så ser jag det att i mars är temperaturen 3-4 grader utöver det vanliga (vilket det brukar ligga på året runt). Igår när jag var ute och åkte skidor i det närliggande fjället så tänkte jag på det att det var kalt på vissa ställen. Att det är kalt redan i mars är ovanligt, men det måste ha och göra med den ökade växthus effekten. Snön skall inte försvinna redan i mars, och snö mängden är tre tiondelar mindre än vanligt.

Jag lägger även märke till att tallen och granen har letat sig upp en bit på fjället.


På hösten och våren regnar det nästan konstant, och detta leder till att en minskad halthalt i haven. När salthalten i haven minskar har djur och väster så som blåstången svårt att anpassa sig, då den kommer för långt ner i vattnet får den inte det ljus den behöver och fotosyntesen fungerar inte som den ska. Blåstången är en nyckel art (har stor betydelse för andra djurs levnede)

Detta är konsekvenserna av ett varmare klimat. Avdunstningen ur hav och sjöar  är större en tidigare, lika mycket som kommer upp måste komma ner.

Naturkatastrofer så som orkaner bildas lättare då det blir kondensation av vatten, och detta dödar fler tusen varje år.


Ozonlagret har men hjälp av olika klimatkonventioner minskats, då de hela tiden sen 2000 satt mål för de flesta länderna runt om i välden. Ännu finns spår kvar men det är betydligt tjockare än för 15 år sedan.


Då befolkningen ökat så har även efterfrågan på allt ökat. En utav de är efterfrågan på kyckling och ägg på middagsbordet. De fattiga ser en lösning och börjar avla höns. Det är lust dessa förhållanden som maximerar risken för att ett virus som H5N1 skall trivas och sprida sig. Då många höns är samlade under ett och samma tak, om en utav dessa fåglar skulle lida av H5N1 och bajsar kommer snart bonden och ger hönsen mat. Maten hamnar i avföringen och en annan höna äter. Snart är hela höns farmen smittad och dör så småningom.


Så att fågelinfluensan har tagit nya tag, och återkommigt. Viruset är nu mer reaktivt och har muterats så att det kan smitta mellan höna och människa eller från höna till tamdjur och därifrån vidare till människan.

Dem har funnit det första fall då H5N1 smittat från människa till människa, även kallat pandemi. Hur kraftigt den kommer att bryta ut är det ingen i dags läget som vet, men att det kommer bli värre än förra gången 2005 är vi alla enade om.

Men letar febrilt efter ett botemedel, det som läkemedelsbolagen gick ut med 2005 var inte bra nog. Vi behöver ett skydd!


Efter tjugo år


En tredjedel av världsbefolkningen har dött i fågelinfluensan. För två år sedan hittade man ett botemedel, det var en buske i Tanzania. Den har tidigare varit utrotningshotad. Trädet innehåll en mycket speciell svamp som läkarna kunde framställa botemedlet av.

Jag hoppas att människorna öppnade ögonen, det är vi själva som förorsakat att denna svamp bara finns på ett enda ställe. Om vi inte hade avverkat så mycket skog, så att busken fick för mycket sol och vandrade längre i i skogen så hade vi kanske haft botemedlet innan en tredjedel av våra vänner dog.


Oljan har börjat ta slut, det finns ytterst få resurser kvar och man borrar överallt i ökenländerna.

Ford har kommigt med en miljövänligare bilmotor, denna går på solkraft givetvis har forskare utvecklat en solcell som kan lagra energi i upp till 30 dagar för att den skall bli så effektiv som möjligt. Ett enormt framsteg för forskarna, dessa solceller hade det funnits ritningar på i upp till 20 år tillbaka på. Men så länge det fanns bensin att driva bilarna med så tjänade de som kommigt på med denna iden inte tillräckligt mycket så att de har bara väntat på att den ska ta slut så att de tjänar den maximala summan på sina idéer. För att som alla vet handlar det hela tiden om att tjäna så mycket pengar som möjligt.


Samtidigt som de dött så pass mycket folk så har många industrier gått i konkurs och antalet bilar som ändvänds har minskat markant. Utsläppen av allt har minskat jämsmed befolknings antalet.

Antalet fiskar i sjöar har minskat pga. försurningarna men man har varit mån om att bevara alla arter i mindre eller större kolonier. Jag är glad åt att det finns folk som verkligen bryr sig om naturen och sätter sitt liv åt den. Så länge inte befolkningen ökar igen så tror jag att vi kommer att klara oss ifrån de miljöproblem som vi haft tidigare.

Men man bör ägna en tanke åt: Ingenting försvinner.


Idag lever jag i Ytterberg, jag har nyss flyttat hit igen från att ha bott 2 år i Australien där jag jobbat med miljöfrågor utav dess alla slag. Jag har varit med och borrat efter tidigare miljöförändringar i Antarktis. Det är otroligt hur tydligt man kan se dem. Värst är det runt 1980 då industrierna hade som största utsläpp.   

Jag har skaffat solceller och börjat källsortera noggrant. Jag vill påverka miljön, få andra att öppna ögonen. Vi människor har den förmågan att om något inte drabbar den personligen så är det inte akut.


Sammanfattning


Jag tror på en förbättrad miljö, mer omtanke och mindre föroreningar.

Bara det att vi inte blir för många som ska dela på planeten jorden så ska nog allt gå bra.

Det som en gång gjorts kommer alltid att finnas kvar, men som man säger:

Man lär sig alltid av sina misstag!






Av: Helene Andersson NvNa3

Skriven 18-05-06


Kommentarer
Postat av: Lillströmpan

Helene Andersson, när har du lärt dig att stava? Shit vilken bra uppsats, blir ju nästan lite stolt!
Puss & Kram


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback